понеділок, 11 грудня 2017 р.

Історія школи

          Менська середня школа імені Т.Г. Шевченка утворилась на базі Міністерського двокласного народного училища, відкритого 1887 році.
          Це училище за рангом вище церковно-приходської школи і відповідало сучасним 7 класам. Знаходилось воно у приміщенні теперішньої музичної школи по вулиці Шевченка.
          У 1900  і 1914 роках були відкриті однокласні училища, у яких навчалось 389 учнів і викладало 8 учителів. Серед випускників училища  - відомий на Україні майстер бандур Олександр Корнієвський. протягом 1920-1921 років ці училища були реорганізовані у семирічну школу і дві початкові. Одна з них знаходилась у будинку нинішньої податкової міліції (називалась вона імені М. Горького), а інша (імені Сталіна) у приміщенні дитячого садка імені Гагаріна
           У 1947 році на базі початкових шкіл була утворена семирічна школа, названа на честь геніального українського поета Т.Г.Шевченка. Вона розміщувалась у кількох приміщеннях нинішніх музичної школи, Будинку школяра та у приміщеннях, які знаходились на місці побудованих зараз нового кінотеатру та райвіділу внутрішніх справ (остання називалась неофіційно "зелена" на честь техпрацівниці, яка дуже вболівала за школу.)
З 1959 року школа ім. Т.Г.Шевченка, як експериментальна стала 8-ми річною. Її директору Цибаровській Оксані Іванівні (1915-1998) за вдало проведений експеримент було присвоєно звання заслуженої вчительки УРСР.
           Нинішнє приміщення школи збудоване у 1935 році. Велика заслуга у цьому Скепського Василя Кузьмича, котрий став директором нової школи, якій присвоїли ім’я Косіора, а пізніше перейменували у школу ім. Леніна.
          Двоповерхову школу збудували із цегли Олексіївської церкви (знаходилась на місці нинішнього магазину "Анастасія") та Максаківського монастиря.
У 1965 році було збудоване нове трьохповерхове приміщення (в районі лікарні) куди і перейшла школа ім. Леніна (нинішня гімназія), а у звільненому приміщенні помістилася школа ім. Т.Г.Шевченка. Очолювали педагогічний і учнівський колективи школи у різні роки директори Сиз Михайло Миколайович та Горбань Володимир Олександрович. Зараз цю посаду займає Дмитренко Василь Петрович.
           Великий колектив нашої школи мав багато чудових майстрів своєї справи, їх роботи високо оцінена урядом. Серед них – вчителька математики – Г.Д.Михайленко, якій присвоєно звання "заслужений вчитель УРСР" та нагороджено медаллю ім. А.С.Макаренка, вчителі А.П.Борсук та М.В.Білошицька, нагороджені орденом Леніна. У школі ім. Т.Г.Шевченка навчалася І.М.Мельникова – доктор історичних наук, Г.П.Кочур – визначний український перекладач і поет, один із фундаторів сучасної української перекладацької школи.
         
Сучасний педагогічний колектив налічує 69 учителів. Серед них спеціалісти "вищої категорії" – 37, "І категорії" – 16, звання "старший учитель" мають 12 педагогів,  нагороджені знаком "Відмінник освіти" – 7.
          Творчий колектив працює над вихованням та навчанням 718 учнів

Карпаты Тур